Redaksjon og annonsepriser
Forsiden
Minner om den kalde krigen
EQT selger aksjer i Munksjø
Tele 2 and MTG in Partnership
Lovisa Søderholm to Kongsberg
Ferske nobelpriser
Statsjobb
.no .se .dk
Arbeidsformidlingen
.no .se .dk
Stepstone
Finn.no
Manpower
.no .se .dk
Mercuri Urval
.se
Oslo
Stockholm
Helsinki
London
New York
Tokyo

  Nordens Internasjonale Avis torsdag
18. desember 2014
    Penger Politikk Kultur IT    

Tettere svensk-finsk samarbeid

Sali Niinistø(Foto:Wikipedia)
Forsvarssamarbeid mellom Finland og Sverige har vært mer glatt og problemfritt enn forventet, sier president Sauli Niinistö til Hufudstadsbladet i Helsingfors.Niinistö sier at samarbeidet går fremover skritt for skritt, og det gjenstår å se hvor langt det går. Mer informasjon vil presenteres i slutten av januar når den finske og svenske forsvarsministeren møtes for å sluttføre brede studier av muligheten for et tettere samarbeid omkring sikkerhetspolitikk. Niinistö tolker ikke Russlands økte militær aktivitet i Østersjøen omkring Finlands nasjonaldag 6. desember som en trussel mot Finland. Han sier at det var en beredskapsøvelse som lenge har vært kjent. Den økte militære aktiviteten på flere områder fører tanken hen til 1980-tallet og den kalde krigen, sa president Niinistö under et julebord med finske krigsveteraner på et sykehus i Kauniala Kauniainen, skriver Hufudstadsbladet.

Hamilton i Lindex styre

Eva Hamilton tidl.SVT(foto:Wikipedia)
Lindex ekstraordinære generalforsamling den 1 desember 2014 valgte ytterligere to medlemmer til styret: Eva Hamilton og Per Thelin. Styret har nå sammen en solid erfaring innen detaljhandel, mote og internasjonal ekspansjon.Eva Hamilton (f. 1954), en svensk statsborger, har jobbet som administrerende direktør i Sveriges Television til 30. november 2014. Hun har lang erfaring i mediebransjen, både i ledelse og som journalist i flere aviser, TV, og som utenrikskorrespondent i Brussel. Per Thelin er administrerende direktør i Stockmann fr.om 10. november 2014. Han erstatter Stockmanns CFO Pekka Vähähyyppä i Lindex styret og fungerer som nestleder også.I det nye styret som representerer tre medlemmer Stockmann, mens tre medlemmer er uavhengige av selskapet og dets betydelige aksjonærer, skriver Nordens Nyheter..
Kan oppdager skjelettlidelser

CEO Anita Tollstadius (Foto:Context Vision)
ContextVision, en ledende leverandør av programvare for medisinsk bildediagnostikk, har søkt om patent for en ny teknologi som gir bedre bilder av skjelettet ved hjelp av 3D ultralyd. Teknologien gjør det mulig å oppdage skjelettlidelser hos ufødte barn tidligere enn i dag. Basert på den teknologien som selskapet nå ønsker å patentbeskytte, er det utviklet en ny funksjon i selskapets programvaretilbud innen ultralyd, og den har fått navnet SkeletalView. Denne funksjonen vil bli integrert i ContextVisions banebrytende 3D bildebehandlingsprodukt REALiCE, som ble lansert i september. SkeletalView gjør det mulig for helsepersonell å se et mer presist bilde av fosterets skjelett under svangerskapet. Den nye funksjonen hjelper leger og jordmødre å undersøke fosteret med tanke på brudd og misdannelser i skjelettet. Den legger også til rette for enklere målinger av benstrukturen. - Vårt nye visualiseringsprodukt REALiCE har fått stor oppmerksomhet i bransjen etter at det ble lansert for noen uker siden. SkeletalView øker den diagnostiske verdien ytterligere, og vi regner med at produktet med dette er blitt enda mer attraktivt for produsenter av utstyr for medisinsk bildediagnostikk, sier adm. direktør Anita Tollstadius i ContextVision. Les mer i www.nnews.no

SAS permitterer hundre ansatte

Rickard Gustafson(Foto:Peter Knudson)
SAS har sendt ut permitteringsvarsel til 100 svenske kabinansatte. Fra og med februar kommer flyselskapet i stedet til å fly inn norsk besetning for å ta over jobben, melder svensk TV4.– Dette er ikke en situasjon vi ønsker, men vi har ikke funnet noen løsning, sier Margareta Vang, sjef for SAS kabinbersonal, til TV4. Grunnen til permitteringen er uenighet om kabinpersonalets hvileområde i flyene. Nye fly, som tas i bruk i februar, har mindre hvileområde enn de gamle flyene, og de har heller ingen forheng som atskiller området.Det aksepterer ikke de kabinansattes fagforening, noe som har ført til permitteringsvarselet.
DnB kutter ut Java

I løpet av november får DNBs person- og bedriftskunder i tur og orden BankID 2.0, det vil si at de endelig får Java-fri innlogging til nettbanken.Nettbankkundene vil ikke merke noe til endringen, og de trenger heller ikke å foreta seg noe. – De vil bare slippe mer Java-trøbbel, og det er jeg glad for å kunne meddele, sier personmarkedssjef i DNB, Trond Bentestuen.Kunder som bruker nettbanken via mobilen, m.dnb.no, vil få opp Java-fri BankID som et nytt valg. Om kort tid vil også kunder som bruker nettbanken via nettbrett, få Java-fri BankID. – BankID har hittil ikke fungert på mobil og nettbrett. Kunder som ikke har hatt BankID på mobil, har derfor ikke kunnet bruke tjenestene våre så raskt og enkelt som vi kunne ønske. Nå håper vi at de stadig flere kundene som utfører banktjenester eller netthandel via mobil eller nettbrett, får en bedre kundeopplevelse.DnB anbefaler ikke at kundene sletter Java fra PCen sin selv om de nå får Java-fri innlogging og signering i nettbanken.

Stabilt resultat for If

Thorbjørn Magnusson(Foto:If)
Forsikringsselskapet If kan igjen vise til et stabilt og godt resultat, når tallene for tredje kvartal 2014 legges fram i dag. I tillegg til det gode kvartalsresultatet, kan konsernsjef Torbjörn Magnusson slå fast at If har den laveste totalkostnadsprosenten (87,8) for perioden januar-september noensinne. - Det er også gledelig at vi forbedrer oss i alle forretningsområder, til tross for uvanlig mange naturskader, spesielt i Sverige, sier Magnusson. Mer og mer av forsikringssalget foregår på nett, noe som avspeiles i tallene. Så langt i 2014 kan If vise til en vekst i nettsalget på 20 prosent. I overskuelig framtid vil det være lave rentenivåer i Norden. Det setter store krav til forsikringsvirksomheten. - Vår kjernekompetanse er risikovurdering i vid utstrekning. Det gjør at konsernet kan gå fremtiden optimistisk i møte, selv med så lave renter vi har nå, sier Ifs konsernsjef.
Røkkes oljeaksjer stiger

Kjell Inge Røkke (Foto:MyAker)
Oslo Børs stiger moderat onsdag i takt med oppgang på de store børsene i Europa.Aksjer innen oljesektoren i USA er ventet å stige da det antas at republikanerne vil være mer villige til å tillate bygging av innenlands rørledninger, og energiutbygging generelt, skriver Bloomberg News.DNB Markets skrev på Twitter før børsåpning at de venter at de ventet Oslo Børs opp 0,3 prosent ved åpning. Det norske oljeselskap rapporterte resultat for tredje kvartal onsdag morgen. Det Kjell Inge Røkke kontrollerte Aker eier 49,99 prosent av aksjene i selskapet.Oljeselskapet fikk et resultat før skatt i tredje kvartal 2014 på -736 millioner kroner, mot -649 millioner kroner i tilsvarende kvartal året før. Samtidig gjentar selskapet at det er fullfinansiert frem til oppstart av Johan Sverdrup. Det norske-aksjen stiger fem prosent til 43,70 kroner, skriver Dagens Næringsliv.

Statoil taper for første gang

Eldar Sætre(Foto: Statoil.com)
Oljeselskapet Statoil fikk et justert driftsresultat var 30,9 milliarder kroner, en nedgang fra 40,4 milliarder kroner i tredje kvartal 2013. Det var ventet et justert driftsresultat på 31,7 milliarder kroner. Driftsresultatet endte på 17,0 milliarder kroner, en nedgang fra 39,3 milliarder kroner fra samme kvartal ifjor.Resultatet etter skatt var negativt med 4,8 milliarder kroner for første gang siden Statoil gikk på børs i 2001. Underskuddet skyldes blant annet at selskapet tar nedskrivninger på 13,5 milliarder kroner i kvartalet. Nedskrivningene er hovedsakelig knyttet til eierandelen i oljesandprosjektet Kai Kos Dehseh i Canada, utløst av utsettelse av utbyggingen av Corner-feltet. I tillegg kommer nedskrivninger av leteandeler i Mexicogolfen og i Angola, i følge en melding fra selskapet. - Det at selskapet tar nedskrivninger på 13 milliarder og får et regnskapsmessig tap er oppsiktsvekkende, sier oljeanalytiker Trond Omdal i meglerhuset Pareto til DN.
Bedre tider for Moelven

Morten Kristiansen(Foto:Moelven)
Moelven Industrier bedrer sitt driftsresultat for 3. kvartal med NOK 46 millioner sammenliknet med tilsvarende kvartal i fjor. Forbedringen skyldes driftsforbedringer og bedre marked. Driftsinntektene i tredje kvartal ble NOK 2 028 millioner (1 883) og driftsresultatet endte på NOK 18 millioner (minus 28).Driftsinntektene økte dermed sammenlignet med samme periode i fjor, hovedsakelig på grunn av økte priser på ferdigvarer for selskapene innen Timber og Wood, samt økt aktivitetsnivå og bedrede priser for Byggmodulselskapene og Limtre. Riktig retning Konstituert konsernsjef Morten Kristiansen i Moelven Industrier ASA konstaterer at det går bedre for Moelven nå enn i fjor, og at konsernet er på vei i riktig retning.

Kjøper mer britisk eiendom

Yngve Slyngstad(Foto:Norges Bank)
Norges Bank Investment Management har kjøpt 100 prosent av bygget Bank of America Merrill Lynch Financial Centre, som ligger i King Edward Street i London.Prisen var 582,5 millioner pund, tilsvarende 6,1 milliarder kroner. Transaksjonen inkluderte ikke gjeld. Avtalen ble signert 9. oktober 2014, og bygget ble overtatt samme dag, melder Norges Bank Investment Management.Bygget er kjøpt av GIC, Singapores statlige investeringsfond.Eiendommen er på totalt 13.000 kvadratmeter og består av fire separate kontorbygg på totalt 54.348 kvadratmeter. Hele eiendommen leies i dag ut til Bank of America Merrill Lynch, som vil fortsette å ha ansvar for den daglige driften av eiendommen i henhold til leiekontrakten, skriver Nordens Nyheter.
F-35 gir amerikanske gjenkjøp

Terje Brathen(Foto:Kongsberg Defence)
Kongsberg Defence har inngått avtaler med Marvin Engineering og Northrop Grumman til en verdi av 300 millioner kroner. Kongsberg Defence Systems (KONGSBERG) har så langt i år mottatt ordre på tilsammen 460 mill. kroner til F-35 Joint Strike Fighter programmet. De nye avtalene inkluderer blant annet kontrakter med Marvin Engineering til 140 millioner kroner for leveranser av Air-to-Air Weapons Pylons til produksjonsfasene 6, 7 og 8 (LRIP 6-8) for F-35 Joint Strike Fighter. Kontraktene inneholder suppleringsleveranser til LRIP 1-3. Marvin Engineering er Lockheed Martins hovedleverandør for Weapons Pylons. Avtalene med Northrop Grumman er på 160 millioner for leveranser av strukturelle deler i kompositt til midtseksjonen på F-35 flyet (center fuselage parts). Avtalene gjelder for leveranser til LRIP 8 og 9 og er avrop av en rammeavtalesom er forhandlet for LRIP 8-10. Avtalen med Lockheed Martin er på 160 mill. kronerfor leveranser av deler til halerorene på F35 flyet (Rudders & Vertical Leading Edges) til LRIP 8.- Disse kontraktene har vi jobbet mot over tid og vi er fornøyd med at vi nåøker vår F-35 portefølje og fortsetter å styrke vår posisjon som leverandør av kvalitetsprodukter til F-35-programmet, sier Terje Bråthen, DirektørAerostructures i Kongsberg Defence Systems. Nordens Nyheters redaktør Harald Pettersen besøkte Northrop Gummans fabrikker i califonia i 2011.

Biltema med nye norske butikker

Knut Svenningsen(Foto:Biltema)
Svenskeide Biltema økte omsetningen i Norge med over 16 prosent i fjor. Nå planlegges en rekke nye varehus i Norge.– I år kjører vi for fullt på Vestlandet. I andre halvår bygger vi ut Bergen Åsanemed 2000 m2, som betyr dobbelt så stort varehus. Bergen Sandsli utvides til totalt3500 m2. Det er viktig for oss at kundene får se hele bredden i sortimentet, sier daglig leder Knut Svenningsen i Biltema til Nordens Nyheter.Et fullassortert varehus har 19 000 varelinjer.2015 blir et år med flere nyåpninger og utvidelser. Kjeden begynner året med et nytt varehus på 4000 m2på Askøy utenfor Bergen. Deretter følger Voss, Kirkenes, Drøbak, Jessheim, Orkanger og Skien.Dermed fortsetter det høye veksttempoet. På fem år er det etablert over 30 nye Biltema-butikker i Norge. Omsetningen i samme periode har vokst med 58 prosent. Kjeden sysselsetter rundt 1100 personer.Biltema leter også etter egnete tomter å bygge på i Bodø, Tromsø, Stavanger, Sandnes og Oslo.I fjor ble Biltema omorganisert i Norge. Alle 26 datterselskaper og franchiseselskaper ble fusjonert inn og eies nå av Biltema Norge AS. I tillegg har de norske butikkene i kjeden fått ny toppsjef, Knut Svenningsen fra Arendal som er er 32 år gammel, med 13 års erfaring i Biltema. – Jeg startet som varepåfyller i 2001, en ekstrajobb mens jeg var student. Et år senere begynte jeg å jobbe i kundeservice på lørdager. Biltema og møtet med kundene var så spennende at lørdagene faktisk var ukens høydepunkt, sier Svenningsen, som begynte på fulltid i da Biltema åpnet nytt, stort varehus i Arendal i 2004. Svenningsen rykket oppover og jobbet etter hvert med nyetableringer og som IT-ansvarlig, før han ble driftssjef og assisterende landssjef, og nå toppsjef i Norge.
Bør satse på aksjer og eiendom

Yngvar Slyngstad(Foto:Norges Bank)
Direktør Yngve Slyngstad i Oljefondet tror at det går dårligere for fondet i årene framover. Det er de meget lave rentene internasjonalt som gir grunn til bekymring.– Vi kan ikke vente at de gode tallene vil fortsette, slår han fast overfor Aftenposten.Rentene i utlandet er nå historisk lave, og det vil føre til et bedret investeringsklima, som kan øke aksjeverdiene. Dette kan igjen gi bedre avkastning for selskapene. Ringholm i Swedbank, som påpeker at rentene i Europa ikke har vært lavere på 500 år. Den som har 2.000 milliarder kroner plassert i rentepapirer må flytte dette over i aksjer, skriver Nordens Nyheter. Den løpende renten er nå rundt 2 prosent, opplyste Slyngstad i august. – Med et mål på prisveksten for de fleste sentralbanker på 2 til 2,5 prosent betyr det at vi i realiteten har en realrente lik null. Det er langt unna målsettingen om 4 prosent realavkastning, sier Slyngstad til Aftenposten. Men verdien av oljefondet vil være 6000 mill9iarder kroneer i 2020, skriver Nordens Nyheter

Flyr nødhjelp til Afrika

Bjørn Kjos(foto:Norwegian)
Norwegian og UNICEF Norge tar samarbeidet et steg videre, og sender et fullastet fly med nødhjelp fra Norge til Den sentralafrikanske republikk (SAR). I oktober lander Norwegian-flyet med medisiner og annet utstyr i SARs hovedstad Bangui, hvor barn og familier har vært uskyldige ofre for en brutal krigføring i mer enn åtte måneder. Norwegian og UNICEF Norge tar med dette et krafttak for en av verdens ”glemte” kriser, hvor 2,3 millioner barn lider og har behov for umiddelbar hjelp. En halv million mennesker er på flukt i det borgerkrigsherjede landet, og mangler det mest elementære for å overleve. Volden mellom de ulike grupperingene er nådeløs, og barna blir ikke spart verken for lemlestelser eller drap. - Vi ønsker å gjøre en ekstra innsats for å hjelpe barna i SAR, og samarbeidet vårt med UNICEF Norge gjør dette mulig. Vi har stilt fly til rådighet for praktisk nødhjelp i form av medisiner og utstyr. Vi vil også gjøre det mulig for våre kunder og egne kolleger å være med på hjelpeaksjonen for SAR, sier administrerende direktør Bjørn Kjos i Norwegian til Nordens Nyheter.
Qantas med sjokktap

Allan Joyce(Foto:Quantas)
Det australske flyselskapet Qantas har flydd inn et giganttap og lagt bak seg det verste året – så langt. Konkurransen fra lavprisselskaper og flyselskaper i Midtøsten er tøff.Aktiviteten i luftfartssektoren i Stillehavsregionen har aldri vært høyere. Passasjerveksten forventes å fortsette å stige. Det australske flyselskapet Qantas tapte likevel 2,8 milliarder australske dollar (16 milliarder kroner) i det nylig avsluttede regnskapsåret.Selskapets toppledelse tror at Qantas er i ferd med å få luft under vingene etter å ha flydd gjennom langvarig, kraftig turbulens. Risikoen for at selskapet ikke vil overleve som et selvstendig flyselskap er over.-Vi har kommet oss gjennom det verste. Nå er vi inne i et nytt år, sier selskapet toppsjef Alan Joyce ifølge Dagens Næringsliv.
Mer nyheter: 1 2 3 4 5 6 7 8

[ Redaksjon og annonsepriser | Forsiden | Minner om den kalde krigen | EQT selger aksjer i Munksjø | Tele 2 and MTG in Partnership | Lovisa Søderholm to Kongsberg | Ferske nobelpriser | ]
Ansvarlig redaktør er Nils Petter Tanderø.

Design: Skjalg 2000, Utvikling:
Søk i artiklene:
The World
Nordens Nyheters internasjonale nyhetstjeneste