Redaksjon
Forsiden
Oljeprisen løfter kronen
Ledighet moderat opp
Finnair with Market Report
Støre støtter store Norske
Aller kutter i Dagbladet
Statsjobb
.no .se .dk
Arbeidsformidlingen
.no .se .dk
Stepstone
Finn.no
Manpower
.no .se .dk
Mercuri Urval
.se
Oslo
Stockholm
Helsinki
London
New York
Tokyo

  Nordens Internasjonale Avis mandag
30. mars 2015
    Penger Politikk Kultur IT    

Oljeprisen løfter norske kroner

Erica Blomgren i SEB(Foto:Flickr)
Krigen i Jemen har økt oljeprisen og styrket norske kroner. Prisen på nordsjøolje har steget markert i løpet av det siste halve døgnet. Bakgrunnen er at Saudi-Arabia har gått til krig mot Houthi-militsen i nabolandet Jemen og har fått med seg en rekke andre land. Ifølge Saudi-Arabias ambassadør i Washington, Adel al-Jubeir, har USA gitt grønt lys til militæroffensiven, men deltar ikke selv direkte. Det hvite hus opplyser imidlertid at USA bistår med logistisk støtte og etterretningsinformasjon.Siden Oslo Børs stengte onsdag ettermiddag er prisen på referansekontrakten, som er olje med levering i mai, opp rundt tre dollar.Et fat nordsjøolje handles i øyeblikket til 58,53 dollar, men gikk tidligere på morgenen torsdag til over 59,50 dollar fatet.- Oppgangen i oljeprisen løfter kronen, skriver sjefstrateg Erica Blomgren i morgenrapporten fra SEB torsdag.

Bjørn Ivroth ny sjef i EVRY

Bjørn Ivroth(Foto.CGI)
Styret i EVRY ASA har utnevnt Björn Ivroth til ny konsernsjef i selskapet. Ivroth har mer enn 30 års erfaring fra lederstillinger i store IT-selskaper som CGI, IBM og Accenture, og som konsulent McKinsey. Fra 2012-2014 var han administrerende direktør i CGI Sverige, hvor han ledet omleggingen av virksomheten. CGI er verdens femte største uavhengige leverandør av tjenester relatert til IT og forretningsprosesser.- Vi er svært fornøyde med å ha fått Björn Ivroth om bord. Med ham som sjef skal vi videreutvikle EVRY til å bli det ledende selskapet innenfor IT-tjenester i Norden. Han har en unik kombinasjon av bransjeerfaring, ledererfaring og evne til å være en pådriver for endring. Dette er viktige egenskaper for den som skal lede EVRY fremover, sier Jo Lunder, styreformann i EVRY. - Jeg ser frem til å jobbe sammen med dagens ledelse og til å bli kjent med selskapet, dets kunder og de ansatte. Sammen skal vi skape et enda bedre selskap som leverer kundeopplevelser av første klasse og lønnsom vekst, sier Björn Ivroth. Ivroth tiltrer stillingen med umiddelbar virkning. Han erstatter Terje Mjøs. - I løpet av de siste ti årene har jeg sett EVRY vokse og bli en sterk merkevare, en markedsleder i Norge og et selskap med et solid utgangspunkt for videre vekst i Sverige og resten av Norden. Jeg er sikker på at Apax-fondene er det beste valget som eier for selskapet, og at dette vil bidra til at EVRY blir nordisk mester innenfor IT-tjenester. For meg er dette riktig tid for å overlate selskapet til en ny konsernsjef, sier Terje Mjøs tilNordens Nyheter..
Norske boligpriser opp

Kyrre Aamdahl i DnB(Foto:Flickr)
Norges Bank lover enstyringsrente på 1 prosent i mai eller juni. Dette er godt nyttfor norskeboligkjøpere, slik at prisene fortsetter opp tross dystre spådommer om boligboble. Finanstilsynet sendte mandag brev til Finansdepartementet med forslag til tiltak for å bremse boliglånsveksten. DNB Markets trodde da at forslaget kan føre til fallende boligpriser. Mendetvar før Norges Banks rentemøte. Dersom forslagene blir vedtatt er det grunn til å tro at tilgangen til kreditt strammes merkbart inn og at betalingsevnen i boligmarkedet svekkes, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.- Dermed er det duket for en viss nedgang i boligprisene, skriver han.Jeg tror de nye reglene, hvis de blir gjennomført, isolert sett kan føre til boligprisfall. Tiltakene er effektive. På den annen side er det slik at hvis Norges Bank skulle senke rentene mye mer enn ventet, kan også konklusjonen om boligprisene endres, sier Aamdal til DN.

USA stanger i gjeldstaket

JackLew(USGov)
USA forbereder nødtiltak denne uken for å dekke sine løpende forpliktelser, skriver Dagens Næringsliv. Uten enighet i Kongressen vil verdens største økonomi nå sitt selvpålagte gjeldstak søndag 15. mars. Da kan ikke USA lenger gjøre opp for seg. Men Republikanerne har ingen bråhast med å fjerne begrensningene, varsler Senatets majoritetsleder Mitch McConnell. -Gjeldstaket vil bli håndtert over de neste månedene, sa McConnell på tv-programmet «Meet the Press» søndag. En lignende strid truet med å gjøre USA teknisk konkurs i 2012. Kredittratingselskapet Standard & Poor's nedgraderte statsgjelden. Før helgen ba finansminister Jack Lew Kongressen heve taket så snart som mulig. Lew sa at regjeringen må gå til «ekstraordinære tiltak» allerede kommende fredag for at landet skal kunne betale sine regninger. Congressional Budget Office har tidligere anslått at nødtiltakene vil rekke til oktober eller november, ifølge Reuters.Det er ikke for å finansiere nye bevilgninger at lånebegrensingene må oppheves, men for å betale for politikk som Kongressen allerede har vedtatt. Striden kommer kun dager etter den opprivende budsjettkampen om sikkerhetsdepartementet (DHS), som har ansvar for blant annet grensekontrollen og Secret Service. Til Reuters sier flere høyrepolitikere at denne striden kan bli langt vanskeligere å løse. Samtidig gjentar partiledelsen at det er uaktuelt å misligholde statsgjelden.
Norwegian og Parat forhandler

Bjørn Kjos
Norwegian forhandler videre med pilotforeningen mandag, opplyser selskapet på en pressekonferanse søndag kveld. Dn.no meldte søndag at forhandlingene mellom Norwegian Pilot Union og fagforeningen Parat ble avsluttet søndag ifølge Dagens Næringsliv. Dette ble avist av Norwegians pilotforening. De streikende pilotene i Norwegian Pilot Union og fagforeningen Parat, forhandler fortsatt med Norwegians ledelse om en løsning på streiken, skriver Nordens Nyheter.

Oljeinvsteringer som ventet

Frank Jullum(Danske Bank)
Ifølge Statistisk sentralbyrå ventes oljeinvesteringene å bli 189 milliarder kroner i 2015. Dette er en oppjustering fra 188,6 milliarder i november, men et fall fra 2014-nivået på 214,3 milliarder. Dette tilsvarer Norges Banks anslag. Norges Bank ventet et fall i oljeinvesteringene på 15 prosent i 2015. Økonomer TDN Finans snakket med forhånd ventet at tellingen ville indikerer en nedgang på 10-20 prosent i 2015. Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank sier ifølge Dagens Næringsliv at at fallet i oljeinvesteringene i 2015 blir rundt 12 prosent i nominelle termer, som tilsvarer et fall på 14-15 prosent i reelle termer, skriver Nordens Nyheter.
Pilotstreiken fortsetter

Pilotstreiken fortsetter å ramme Norwegians passasjerer torsdag. Dessverre blir nærmere 35 000 reisende berørt. Alle norske innenriksflygninger blir innstilt, mens et fåtall innenriksflygninger i Sverige og Danmark blir gjennomført. De fleste avganger mellom de skandinaviske hovedstedene er også innstilt. Ruter mellom Skandinavia og USA og Skandinavia og Thailand skal gå som normalt. Alle som har registrert mobilnummer på sin Norwegian-profil og som blir berørt av streken, vil få SMS av Norwegian. Noregian oppfordrer alle til å følge med på hjemmesiden for oppdatert informasjon. Noregian opplyser at kunder som er berørt av kanselleringer kan ringe følgende nummer som er døgnåpent:+47 21 49 21 49.

Kaci deler ut Nobels fredspris

Kaci Kullam-Five(Foto:Wikipedia)
Høyres tidligere leder og tidligere handelsminister Kaci Kullman Five blir ny leder av Nobelkomiteen etter Arbeiderpartiets Thorbjørn Jagland. Dermed kan det se ut som om Kinas kritikk av tidligere norske tildelinger av fredsprisen, har fått gjennomslag, sier enkelte anlytikere. Nobels fredspris er en av de fem priser svensken Alfred Nobel opprettet i sitt testamente av 27. november 1895. Den deles ut av Den norske Nobelkomite. Mottaker av den årlige prisen kunngjøres tradisjonelt i begynnelsen av oktober, mens selve prisutdelingen finner sted på Nobels dødsdag den 10. desember. Seremonien har siden 1990 foregått i Oslo Rådhus. Det holdes også en egen konsert i forbindelse med utdelingen, Nobels fredspriskonsert, der vinneren og prominente gjester deltar. Nobels fredspris ansees å være verdens mest prestisjetunge fredspris, skriver Nordens Nyheter.
Norwegian forhandler videre

Bjørn Kjos(foto:Norwegian)
Hvis Norwegian legger ned datterselskapet hvor pilotene er ansatt, kan selskapet bli nektet drivstoff ute i Europa,skriver Aftenposten. De 650 pilotene organisert i Norwegian Pilot Union (NPU) er ansatt i datterselskapet Norwegian Air Norway as. NPU og fagforeningen Parat har tidligere sagt at de frykter at morselskapet kan slå datterselskapet konkurs og fortsette virksomheten et annet sted. Parat-leder Hans Erik Skjæggerud sa i NrK`s Atuelt tirsdag at organisasjonen er forberedt på at styret i Norwegian kan komme til å avvikle pilotselskapet Norwegian Air Norway (NAN). Dette vil ifølge Parat kunne vekke internasjonal oppsikt og få alvorlige følger for Norwegian og driften av selskapet også utenfor Skandinavia. Partene opplyste i "Aktuelt" at ledelsen i Norwegian og pilotene som er organisert i Norwegian Pilot Union, skal møtes for åforhandle videre.

Tror mindre på norsk økonomi

Idar Kreutzer(Foto:Finans Norge)
Utviklingen i arbeidsmarkedet er svakere enn tidligere, men sterkere enn Norges Bank la til grunn i desember, mener økonomene.Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank viser til at den oppgangen man ser i ledigheten ikke er stor, skriver Dagens Næringsliv.Norge får et økonomisk svakere år i 2015 tror et flertall i en fersk undersøkelse. Men privatøkonomien ser de fleste lyst på. Ikke siden finanskrisen i 2008 har pessimismen vært større blant norske husholdninger enn den er nå, viser Finans Norges kvartalsvise barometer.– Det store fallet i oljeprisene har gjort et sterkt inntrykk på folk, sier administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge. I fjor sa litt flere enn to av ti at de så lyst på utsiktene til A/S Norge. En like stor andel var pessimister. Idag har andelen pessimister vokst til fire av ti, mens andelen optimister har sunket til 16 prosent. Fallet i nordmenns forventninger til nasjonens økonomi det kommende året skyldes svekket kronekurs, utsiktene til noe økt ledighet ,en utflating i lønnsveksten og lavere oljepris, tror Idar Kreutzer.
"Birdman" ble vinneren

Morten Tyldum(Foto:Moviepicture)
«Birdman» ble nattens store vinner under den 87. Oscar-utdelingen. Med seier i kategoriene Beste film, Beste manus og Beste regi kunne regissør Alejandro González Iñárritu juble aller høyest (filmen vant også i kategorien Beste kinematografi). Men det ble også norsk jubel i Hollywood i natt. Første norske spillefilmregissør til å få filmverdenes gjeveste statuett.Med hele åtte nominasjoner var det nok av muligheter for Morten Tyldums «The Imitation Game», men gjennomgående som en outsider med oddsene imot seg. Filmen var plassert nest sist hos spillselskapene i heatet for beste film og både norske og utenlandske kommentatorer mente Tyldum skulle være forøyd om filmen i det hele tatt tok med seg én seier på åtte muligheter, skriver dagens Næringsliv..

Hellas får trolig en løsning

Angela Merkel(Foto:B.kansler.amt)
Fredag møtes europgruppen for tredje gang på ti dager for å diskutere gjeldssituasjonen i Hellas. Torsdag leverte Hellas inn en forespørsel om å forlenge kriselånsavtalen med internasjonale kreditorer i seks måneder. I brevet lovet den greske regjeringen blant annet å akseptere det finansielle og formelle innholdet i redningspakken, samt de finansielle forpliktelsene overfor långiverne.Forslaget ble imidlertid avvist av Tyskland - allerede samme dag som søknaden ble levert inn. Ifølge den tyske finansministerens talsperson, Martin Jäger, var ikke brevet i henhold til de avtalte kriteriene i eurogruppen. Det skriver CNBC. - For å være ærlig går det i retning av en brofinansiering - uten å oppfylle kravene til programmet, sier han.Tyskland har nå lagt seg på en hardere linje, etter å ha vært samlet til et forberedende møte torsdag, skriver Financial Times.Landet skal blant annet ha oppfordret Hellas til ikke å fremlegge mer enn « tre linjer» med forespørsel om forlengelse av opplegg, løfter om å fullføre programmet og forpliktelse overfor kreditorene. I tillegg ber Tyskland om å få tilbake 10,9 milliarder euro, skriver Dagens Næringsliv.
Avskriver norsk boligboble

Martin Mæland(Foto.OBOS)
OBOS og Selvaag Bolig avviser at vi går mot en norsk boligboble i seneste utgave av OBOS-bladet. Konsernsjef i OBOS og direktør i Selvaag Bolig Baard Schumann slår fast at etterspørselen etter boliger i Norge er så mye større enn tilbudet, at vi trolig vil ha stabile og gode boligpriser i lang tid fremover. -Det som er så håpløst når en ser på analysene til OECD, er at de ser på prisveksten og sammenlikner med det skjedde i USA, Spania og Irland. I Norge bygges det mellom 25- og 30.000 boliger i året. Dersom man hadde bygget 120 000 boliger, hadde vi kanskje hatt et problem, sier de to i et felles intervju med OBOS-bladet. OBOS sponser nå den tidligere Adecco-ligaen i norsk fotball, som fra nå av heter OBOS-ligaen, der gamle stjernelag som Skeid og Fredrikstad spiller, skriver Nordens Nyheter.

Bygging av eneboliger falt

Per Jæger(Foto:Johnny Syversen)
Til tross for at sentralbanksjef Øystein Olsen vil begrense folks boliggjeld fortsetter boligprisene i Oslo å stige.Ikke siden rally-året 2007 har bruktboligprisene hatt en sterkere prisutvikling i perioden fra november til ut januar, og det er heller aldri tidligere solgt flere bruktboliger i en januarmåned enn i år. Nyboligsalget tok seg opp mot slutten av fjoråret, og trenden fortsetter inn i det nye året, skriver Dagens Næringsliv.- Både salg og igangsetting av nye boliger fortsetter den positive utviklingen i januar, og viderefører den positive tendensen fra siste halvdel av 2014, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening.Salget av nye boliger steg med 41 prosent sammenliknet med januar 2014. Mest steg salget av leiligheter,med 75 prosent. Salget av småhus steg 54 prosent og salget av eneboliger steg bare én prosent. Målt januar mot januar har byggingen av leiligheter og småhus tatt seg opp med 110 og 40 prosent. Nybygging av eneboliger har falt med hele 18 prosent, skriver Nordens Nyheter..
Skandiabanken Norge på børsen

Magnar Øyhovden8Foto.Skandiabanken)
I midten av januar kunngjorde Skandia derfor at de har startet en utredning om mulig børsnotering av Skandiabanken Norge for å posisjonere banken for videre vekst. Å skille ut den norske filialen er en del av Skandias strategi for å satse offensivt på det svenske markedet der hoveddelen av konsernets kunder er.Utredningsarbeidet er ventet avsluttet i løpet av våren.Flere låner penger til bolig og bil i Skandiabanken Norge. Skandiabanken fikk et overskudd på 515 millioner kroner før skatt i 2014. I 2013 var overskuddet på 278 millioner kroner før skatt. Resultatet er dermed86 prosent bedre.Veksten er som planlagt, både når det gjelder utlån og antall kunder. Bankenkuttet renten tre ganger i løpet av 2014 for å kunne tilby konkurransedyktige priser. Sammen med den prisbelønnede kundeservicen gjør dette at flere vil lånempenger i Skandiabanken. Fra tredje til fjerde kvartal økte utlånene med nesten to milliarder kroner. For hele året var økningen på 17 prosent. I løpet av 2014 fikk banken 25 000 flere kunder.- Vi vokser i tråd med planen. Samtidig holder vi utgiftene nede, sier Magnar Øyhovden som leder Skandiabanken Norge, tilNordens Nyheter.
Mer nyheter: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

[ Redaksjon | Forsiden | Oljeprisen løfter kronen | Ledighet moderat opp | Finnair with Market Report | Støre støtter store Norske | Aller kutter i Dagbladet | ]
Ansvarlig redaktør er Nils Petter Tanderø.

Design: Skjalg 2000, Utvikling:
Søk i artiklene:
The World
Nordens Nyheters internasjonale nyhetstjeneste