Redaksjon
Forsiden
Enighet med Kina om laks
Kongserg First Quarter
IMD Cooperates with Burson Marsteller
Hundre milliarder til klimateknologi
Finnair Cooperates with Air Berlin
Statsjobb
.no .se .dk
Arbeidsformidlingen
.no .se .dk
Stepstone
Finn.no
Manpower
.no .se .dk
Mercuri Urval
.se
Oslo
Stockholm
Helsinki
London
New York
Tokyo

  Nordens Internasjonale Avis tirsdag
21. april 2015
    Penger Politikk Kultur IT    

Enighet med Kina om laks

ElisabehAspaker(Foto:Stortinget)
Kina og Norge er blitt enige om nye formuleringer som gjør at eksporten av laks til Kina kan opprettholdes. - Etter en konstruktiv dialog mellom norske og kinesiske myndigheter den siste måneden om attestformuleringer, er vi nå enige om en sluttattest. Dette er jeg svært tilfreds med. Det betyr at eksporten av laks til Kina kan fortsette, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker. Kinesiske veterinærmyndigheter varslet 18. mars stans i import av laks fra fylkene Sør-Trøndelag, Nordland og Troms grunnet funn av laksesykdommen ILA.Samtidig krevde de garantier i norske eksportattester på at fisken ikke kommer fra lokaliteter som er båndlagt på grunn av ILA og PD. Kravet skulle gjelde fra 18. april,skrier NordensNyheter. - Det er fremdeles utfordringer for handelen med laks mellom Norge og Kina. Vi må derfor være forbredt på at situasjon vil være vanskelig og delvis uforutsigbar i overskuelig fremtid, sier Aspaker Eksportstoppen for laks fra slakterier i Sør-Trøndelag, Nordland og Troms gjelder dessverre fremdeles.

Høyre frem på ny måling

Jonas Gahr Støre(Regjeringen)
Etter flere måneder på 40-tallet får Ap et bratt fall i Aftenpostens april-måling. Samme dag som Jonas Gahr Støre gikk på talerstolen og holdt sin første åpningstale som leder i Arbeiderpartiet, presenterer Aftenposten en helt fersk meningsmåling som er tatt opp mandag til onsdag denne uken. Tallene er svært dårlig nytt for Jonas Gahr Støres Støres Arbeiderparti som går tilbake hele 4,8 prosentpoeng.Jonas Gahr Støre, tar beskjeden om den meningsmålte bråstoppen med stor ro.To timer før han gikk på talerstolen for å holde sin første ordinære partiledertale, sier Støre at Arbeiderpartiet ikke tar de mange 40-tallsmålingene for gitt.- I dag har jeg kommentert to målinger over 40 – og din som nå er litt under. Det er jo fortsatt veldig høyt. Selv om det er en markert endring, tar jeg dette med stor ro, sier Gahr Støre til Aftenposten. Høyre går frem 3,9 prosentpoeng, og er dermed tilbake på nivået de hadde før de fikk den store knekken i forbindelse med forslaget til statsbudsjett i høst.- Lojaliteten til de som stemte på Høyre ved sist valg, er høyere nå enn den har vært på målingene i vinter, forklarer Olaussen i Respons. Regjeringens samarbeidspartier KrF og Venstre går begge litt tilbake.
ESB holder uforandret rente

Mario Draghi( Foto: ESB)
Den europeiske sentralbanken (ESB) holder styringsrenten uendret på 0,05 prosent etter torsdagens ordinære rådsmøte, skriver Bloomberg News.På forhånd var det ikke ventet noen endring i styringsrenten, ifølge Bloomberg News.Forrige gang ESB endret styringsrenten var 4. september 2014 da renten ble kuttet til 0,05 prosent. Ifølge Bloomberg News var det ventet en marginal innskuddsrente på -0,20 prosent, og en marginal utlånsrente på 0,30 prosent.DNB Market ventet med rette et begivenhetsløst rentemøtet i den europeiske sentralbanken (ESB):«Det neste halvannet år holder ESB stø kurs mot 2016», heter det i rapporten, skriver Dagens Næringsliv.

Boligbrems i revidert budsjett

Elisabeth Holvik(Foto:Flickr)
Utsikter for svært lav rente i mange år øker presset på regjeringen for å få på plass andre virkemidler for å dempe risikoen for finansielle ubalanser på sikt, mener sjeføkonom Elisabeth Holvik i SpareBank 1 Gruppen.- Vi tror regjeringen vil signalisere tiltak for å bremse boligprisveksten i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett den 12. mai, skriver Holvik i en fersk markedsrapport gjengitt i Dagens Næringsliv.Unormalt lave renter, sammen med et skattesystem som har gjort det ekstra gunstig å investere i eiendom, har gitt en kraftig boligprisoppgang i de største byene, påpeker sjeføkonomen. Tidligere i år ba finansminister Siv Jensen Finanstilsynet om forslag til tiltak for å dempe gjelds- og boligprisveksten. Tilsynets forslag til innstramming er nå til vurdering. Signaler om at det vil kunne komme innstramminger både i bankers utlånspraksis, og i beskatning av bolig som investeringsobjekt, har bidratt til å roe ned boligmarkedet i mars etter opphetet stemning på begynnelsen av året, skriver Holvik.
Verdens mest lønnsomme bank

Rune Bjerke(Foto:Flickr)
Nordea er beste bank i Norden, men DnB er den mest lønnsomme banken. Norske DNB roses opp i skyene av den internasjonale storbanken Citibank. .Den amerikanske storbanken sparer ikke på godordene i sin ferske analyse av DNB. Det norske finanskonsernet utnevnes like godt til en global produktivitetsleder.I analysen som har fått tittelen "Postkort fra Oslo", skriver lederen av Citis europeiske bankgruppe, Ronit Ghose, at DNB er den mest lønnsomme banken i verden. Oljefondet satser ni milliarder icitigroup, og er tredje største eier sammen med amerikanske BlackRock. Les mer ved å klikke på "e-avis" øverst, eller gå inn på www.nnews.no

Oljeservice ned fjorten prosent

Jarand Rystad(Rystad Energy)
Rystad Energy har publisert sin kvartalsvise rapport om utviklingen på leverandørsiden i oljeindustrien Norge. Dette er altså et rykende fersktperspektiv i slutten av mars 2015. «Hovedbudskapet er at vi har et par tøffe år foran oss, men at det er lys i enden av tunnelen», sier Markus Nævestad, Senior Prosjektleder, som er hovedansvarlig for rapporten. «Våre prognoser er mer optimistiske enn Oljedirektoratets (OD), og vi tror vi har godt belegg for dette», sier Nævestad videre. Mens OD ser videre nedgang helt til 2018, viser Rystad Energy's sine beregninger atmarkedet vil være på vei opp igjen fra slutten av 2016. Dette skjer til tross for atfire feltutbygginger - Johan Castberg, Snorre 2040, Vette og Tommeliten Alpha - harblitt skjøvet ut i tid og mer enn 100 milliarder kroner i investeringer er flyttet etter 2020, skriver Rystad.
Oljeprisen løfter norske kroner

Erica Blomgren i SEB(Foto:Flickr)
Krigen i Jemen har økt oljeprisen og styrket norske kroner. Prisen på nordsjøolje har steget markert i løpet av det siste halve døgnet. Bakgrunnen er at Saudi-Arabia har gått til krig mot Houthi-militsen i nabolandet Jemen og har fått med seg en rekke andre land. Ifølge Saudi-Arabias ambassadør i Washington, Adel al-Jubeir, har USA gitt grønt lys til militæroffensiven, men deltar ikke selv direkte. Det hvite hus opplyser imidlertid at USA bistår med logistisk støtte og etterretningsinformasjon.Siden Oslo Børs stengte onsdag ettermiddag er prisen på referansekontrakten, som er olje med levering i mai, opp rundt tre dollar.Et fat nordsjøolje handles i øyeblikket til 58,53 dollar, men gikk tidligere på morgenen torsdag til over 59,50 dollar fatet.- Oppgangen i oljeprisen løfter kronen, skriver sjefstrateg Erica Blomgren i morgenrapporten fra SEB torsdag.

Bjørn Ivroth ny sjef i EVRY

Bjørn Ivroth(Foto.CGI)
Styret i EVRY ASA har utnevnt Björn Ivroth til ny konsernsjef i selskapet. Ivroth har mer enn 30 års erfaring fra lederstillinger i store IT-selskaper som CGI, IBM og Accenture, og som konsulent McKinsey. Fra 2012-2014 var han administrerende direktør i CGI Sverige, hvor han ledet omleggingen av virksomheten. CGI er verdens femte største uavhengige leverandør av tjenester relatert til IT og forretningsprosesser.- Vi er svært fornøyde med å ha fått Björn Ivroth om bord. Med ham som sjef skal vi videreutvikle EVRY til å bli det ledende selskapet innenfor IT-tjenester i Norden. Han har en unik kombinasjon av bransjeerfaring, ledererfaring og evne til å være en pådriver for endring. Dette er viktige egenskaper for den som skal lede EVRY fremover, sier Jo Lunder, styreformann i EVRY. - Jeg ser frem til å jobbe sammen med dagens ledelse og til å bli kjent med selskapet, dets kunder og de ansatte. Sammen skal vi skape et enda bedre selskap som leverer kundeopplevelser av første klasse og lønnsom vekst, sier Björn Ivroth. Ivroth tiltrer stillingen med umiddelbar virkning. Han erstatter Terje Mjøs. - I løpet av de siste ti årene har jeg sett EVRY vokse og bli en sterk merkevare, en markedsleder i Norge og et selskap med et solid utgangspunkt for videre vekst i Sverige og resten av Norden. Jeg er sikker på at Apax-fondene er det beste valget som eier for selskapet, og at dette vil bidra til at EVRY blir nordisk mester innenfor IT-tjenester. For meg er dette riktig tid for å overlate selskapet til en ny konsernsjef, sier Terje Mjøs tilNordens Nyheter..
Norske boligpriser opp

Kyrre Aamdahl i DnB(Foto:Flickr)
Norges Bank lover enstyringsrente på 1 prosent i mai eller juni. Dette er godt nyttfor norskeboligkjøpere, slik at prisene fortsetter opp tross dystre spådommer om boligboble. Finanstilsynet sendte mandag brev til Finansdepartementet med forslag til tiltak for å bremse boliglånsveksten. DNB Markets trodde da at forslaget kan føre til fallende boligpriser. Mendetvar før Norges Banks rentemøte. Dersom forslagene blir vedtatt er det grunn til å tro at tilgangen til kreditt strammes merkbart inn og at betalingsevnen i boligmarkedet svekkes, skriver seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.- Dermed er det duket for en viss nedgang i boligprisene, skriver han.Jeg tror de nye reglene, hvis de blir gjennomført, isolert sett kan føre til boligprisfall. Tiltakene er effektive. På den annen side er det slik at hvis Norges Bank skulle senke rentene mye mer enn ventet, kan også konklusjonen om boligprisene endres, sier Aamdal til DN.

USA stanger i gjeldstaket

JackLew(USGov)
USA forbereder nødtiltak denne uken for å dekke sine løpende forpliktelser, skriver Dagens Næringsliv. Uten enighet i Kongressen vil verdens største økonomi nå sitt selvpålagte gjeldstak søndag 15. mars. Da kan ikke USA lenger gjøre opp for seg. Men Republikanerne har ingen bråhast med å fjerne begrensningene, varsler Senatets majoritetsleder Mitch McConnell. -Gjeldstaket vil bli håndtert over de neste månedene, sa McConnell på tv-programmet «Meet the Press» søndag. En lignende strid truet med å gjøre USA teknisk konkurs i 2012. Kredittratingselskapet Standard & Poor's nedgraderte statsgjelden. Før helgen ba finansminister Jack Lew Kongressen heve taket så snart som mulig. Lew sa at regjeringen må gå til «ekstraordinære tiltak» allerede kommende fredag for at landet skal kunne betale sine regninger. Congressional Budget Office har tidligere anslått at nødtiltakene vil rekke til oktober eller november, ifølge Reuters.Det er ikke for å finansiere nye bevilgninger at lånebegrensingene må oppheves, men for å betale for politikk som Kongressen allerede har vedtatt. Striden kommer kun dager etter den opprivende budsjettkampen om sikkerhetsdepartementet (DHS), som har ansvar for blant annet grensekontrollen og Secret Service. Til Reuters sier flere høyrepolitikere at denne striden kan bli langt vanskeligere å løse. Samtidig gjentar partiledelsen at det er uaktuelt å misligholde statsgjelden.
Norwegian og Parat forhandler

Bjørn Kjos
Norwegian forhandler videre med pilotforeningen mandag, opplyser selskapet på en pressekonferanse søndag kveld. Dn.no meldte søndag at forhandlingene mellom Norwegian Pilot Union og fagforeningen Parat ble avsluttet søndag ifølge Dagens Næringsliv. Dette ble avist av Norwegians pilotforening. De streikende pilotene i Norwegian Pilot Union og fagforeningen Parat, forhandler fortsatt med Norwegians ledelse om en løsning på streiken, skriver Nordens Nyheter.

Oljeinvsteringer som ventet

Frank Jullum(Danske Bank)
Ifølge Statistisk sentralbyrå ventes oljeinvesteringene å bli 189 milliarder kroner i 2015. Dette er en oppjustering fra 188,6 milliarder i november, men et fall fra 2014-nivået på 214,3 milliarder. Dette tilsvarer Norges Banks anslag. Norges Bank ventet et fall i oljeinvesteringene på 15 prosent i 2015. Økonomer TDN Finans snakket med forhånd ventet at tellingen ville indikerer en nedgang på 10-20 prosent i 2015. Sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank sier ifølge Dagens Næringsliv at at fallet i oljeinvesteringene i 2015 blir rundt 12 prosent i nominelle termer, som tilsvarer et fall på 14-15 prosent i reelle termer, skriver Nordens Nyheter.
Pilotstreiken fortsetter

Pilotstreiken fortsetter å ramme Norwegians passasjerer torsdag. Dessverre blir nærmere 35 000 reisende berørt. Alle norske innenriksflygninger blir innstilt, mens et fåtall innenriksflygninger i Sverige og Danmark blir gjennomført. De fleste avganger mellom de skandinaviske hovedstedene er også innstilt. Ruter mellom Skandinavia og USA og Skandinavia og Thailand skal gå som normalt. Alle som har registrert mobilnummer på sin Norwegian-profil og som blir berørt av streken, vil få SMS av Norwegian. Noregian oppfordrer alle til å følge med på hjemmesiden for oppdatert informasjon. Noregian opplyser at kunder som er berørt av kanselleringer kan ringe følgende nummer som er døgnåpent:+47 21 49 21 49.

Kaci deler ut Nobels fredspris

Kaci Kullam-Five(Foto:Wikipedia)
Høyres tidligere leder og tidligere handelsminister Kaci Kullman Five blir ny leder av Nobelkomiteen etter Arbeiderpartiets Thorbjørn Jagland. Dermed kan det se ut som om Kinas kritikk av tidligere norske tildelinger av fredsprisen, har fått gjennomslag, sier enkelte anlytikere. Nobels fredspris er en av de fem priser svensken Alfred Nobel opprettet i sitt testamente av 27. november 1895. Den deles ut av Den norske Nobelkomite. Mottaker av den årlige prisen kunngjøres tradisjonelt i begynnelsen av oktober, mens selve prisutdelingen finner sted på Nobels dødsdag den 10. desember. Seremonien har siden 1990 foregått i Oslo Rådhus. Det holdes også en egen konsert i forbindelse med utdelingen, Nobels fredspriskonsert, der vinneren og prominente gjester deltar. Nobels fredspris ansees å være verdens mest prestisjetunge fredspris, skriver Nordens Nyheter.
Norwegian forhandler videre

Bjørn Kjos(foto:Norwegian)
Hvis Norwegian legger ned datterselskapet hvor pilotene er ansatt, kan selskapet bli nektet drivstoff ute i Europa,skriver Aftenposten. De 650 pilotene organisert i Norwegian Pilot Union (NPU) er ansatt i datterselskapet Norwegian Air Norway as. NPU og fagforeningen Parat har tidligere sagt at de frykter at morselskapet kan slå datterselskapet konkurs og fortsette virksomheten et annet sted. Parat-leder Hans Erik Skjæggerud sa i NrK`s Atuelt tirsdag at organisasjonen er forberedt på at styret i Norwegian kan komme til å avvikle pilotselskapet Norwegian Air Norway (NAN). Dette vil ifølge Parat kunne vekke internasjonal oppsikt og få alvorlige følger for Norwegian og driften av selskapet også utenfor Skandinavia. Partene opplyste i "Aktuelt" at ledelsen i Norwegian og pilotene som er organisert i Norwegian Pilot Union, skal møtes for åforhandle videre.
Mer nyheter: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

[ Redaksjon | Forsiden | Enighet med Kina om laks | Kongserg First Quarter | IMD Cooperates with Burson Marsteller | Hundre milliarder til klimateknologi | Finnair Cooperates with Air Berlin | ]
Ansvarlig redaktør er Nils Petter Tanderø.

Design: Skjalg 2000, Utvikling:
Søk i artiklene:
The World
Nordens Nyheters internasjonale nyhetstjeneste