Redaksjon og annonsepriser
Forsiden
Nordea Liv med rekord
Beste resultat på fem år
Startar eget bemanningsbolag
Selger eiendommer til svensker
Fond uten kull, olje og gass
Statsjobb
.no .se .dk
Arbeidsformidlingen
.no .se .dk
Stepstone
Finn.no
Manpower
.no .se .dk
Mercuri Urval
.se
Oslo
Stockholm
Helsinki
London
New York
Tokyo

  Nordens Internasjonale Avis torsdag
29. januar 2015
    Penger Politikk Kultur IT    

Særnorske regler for rentegaranti

Jørund Vandvik(Foto: Flickr/Nordea)
Nordea Liv fikk et resultat før skatt på 549 millioner kroner i 2014, mot 532 millioner kroner året før, skriver Norea i en pressemelding onsdag. Resultatet inkluderer en ekstraordinær avskrivning på 64 millioner kroner knyttet til utvikling av selskapets IT-systemer. Selskapets premieinntekter ved utgangen var 10.352 millioner kroner i 2014, mot 8.746 millioner kroner året før.Selskapet har gjort avsetning til langt liv på 1.748 millioner kroner, som utgjør 50 prosent av kravet som må innfris innen utgangen av 2020. Det vises til at Nordea Livs kunder med innskuddspensjon, i de to største fondene har hatt en avkastning på henholdsvis 8,8 og 7,8 prosent i 2014. Tilsvarende var den verdijustert avkastning i den rentegaranterte kundeporteføljen 5,1 prosent. - Den årlige rentegarantien, som i gjennomsnitt er 3,3 prosent, innebærer at vi i for stor grad må investere midlene i rentepapirer for å oppnå denne avkastningen i hvert kalenderår. Norske myndigheter har dessverre ikke vært villige til å se på den uheldige virkningen av det særnorske regelverket for rentegaranti. Kunder med innskuddspensjon står derimot fritt til å investere midlene med den risikoen de er komfortable med på lang sikt, sier administrerende direktør Jørund Vandvik i Nordea Liv.

Oljeprisen opp på kort sikt

Obama hilser på Kong Abdulla8Foto:US Gov)
Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets tror kong Abdullahs dødsfall kun vil påvirke oljeprisen på kort sikt ifølge Dagens Næringslsiv.Oljeprisen styrket seg rundt to prosent, da beskjeden kom om at Saudi-Arabias kong Abdullah (90) var gått bort. Fredag klokken 10.30 var prisen på et fat Nordsjøolje 48,99 dollar.Oljeanalytker Thina Saltvedt i Nordea Markets mener kongens bortgang kun beveger oljeprisen på kort sikt, og at det er andre faktorer som vil spille en viktigere rolle for prisutviklingen fremover.- Jeg tror ikke det betyr så veldig mye. Det markedet nok reagerer litt på, er endringen i troneskiftet. Noen håper kanskje på endring i deres strategi, slik at samarbeidet kan endre seg mellom OPEC-landene og på den måten få kutt i oljeproduksjonen, sier hun til Dagens Næringsliv.
Får Sverdrup-kontrakt til to milliarder

Jan Arve Haugan(Foto:Kværner)
Det norske offshoreleverandøren Kværner har tirsdag signert en endelig kontrakt for leveranser av plattformunderstell på Johan Sverdrup, skriver selskapet i en pressemelding.En intensjonsavtale for ett stålunderstell til stigerørsplattformen og ett til boreplattformen til Johan Sverdrup ble også inngått.Verdien på dagens kontrakt for stålunderstellet til stigerørsplattformenplattformen er nær 2 milliarder kroner, opplyser selskapet i en melding tirsdag.- Når vi i dag går fra intensjonsavtale til signert kontrakt, er det i sannhet en milepæl på flere områder. Det dokumenterer at Kværner i løpet av de siste seks månedene har bekreftet effekten av kostnadsreduksjoner og forbedring av konkurransekraft, skriver konsernsjef Jan Arve Haugan i Kværner i meldingen.

Norges Bank må kutte lånerenten

Øystein olsen(foto: Wikipedia
Danmarks Nationalbank setter ned innskuddsrenten til minus 0,2 prosent fra minus 0,05 prosent. Lånerenten kuttes også, fra 0,2 til 0,05 prosent.Dette skjer i kjølvannet av at Sveits overraskende satte sin styringsrente til minus 0,75 prosent, og fjernet gulvet mot euro. Det er ventet, slik Nordens Nyheter har skrevet, at Den europeiske sentralbanken (ESB) vil kjøpe statsobligasjoner. Dette har presset Danmarks Nationalbank til handling.- Rentesenkingen kommer etter en massiv tilstrømning av kapital de siste dagene. Det er naturlig at sentralbanken griper inn for å svekke kronen som sitt første trekk, og følger på med rentevåpenet. Sentralbanken har vurdert at man måtte senke renten allerede nå, sier Helge J. Pedersen, sjeføkonom i Nordea. Dermed går det mot at Norges Bank senker renten med en kvart prosent i mars, skriver Nordens Nyheter.
Verdens rikeste eier femti prosent

Yngve Slyngstad(Foto:Norges Bank)
Den rikeste prosenten har allerede økt sin samlede formue fra 44 prosent av verdens verdier i 2009, til 48 prosent i fjor. Og det er lite som tyder på at utviklingen vil snu med det første.Det aller meste av det som ikke er eid av den rikeste prosenten, er eid av dem som befinner seg rett under toppen av inntektsfordelingen. 94,5 prosent av verdens verdier er eid av de 20 prosent rikeste, ifølge Oxfam. Oljefondet, et av verdens stgørste investeringsfond på 6500 tusen milliarder kroner er i ferd med å bli en viktig aksjonær i store internasjonale selskaper, skriver Nordens Nyheter.

Nytt rentekutt på kvart prosent

Marius Gonsholt Hov(Foto:SHB)
Nordens Nyheter har i flere artikler spådd et nytt rentekutt på en kvart prosent i mars. Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets tror særlig én faktor vil få Norges Bank til å kutte renten allerede i mars.Onsdag morgen publiserte Handelsbanken sin månedlige makrooppdatering. I den kommer det frem at analytikerne i storbanken nå venter seg et nytt rentekutt fra Norges Bank ved neste rentemøte i mars.Det er det særlig én hovedgrunn skriver seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets: Det faktum at oljeprisen har falt ubehagelig langt under Norges Banks prognose fra desember. Regjeringen har fra 1. mars 2015 besluttet å øke påslaget i normrenten, slik at normrenten samsvarer bedre med ordinære renter på boliglån. Normrenten fra 01.03.2015 blir 2,90% p.a.
Ekstremister kan fordype konflikten

Jonas Gahr Støre(Foto:Regjeringen)
– Ytringsfriheten er en forutsetning for religionsfriheten. Forsøk på å innskrenke ytringsfriheten av hensyn til religioners anseelse må avvises. Menneskerettighetene skal beskytte mennesker, ikke guder, sa partileder Jonas Gahr Støre på dagens Bratteli-seminar. Han minnet om at de som skjøt og drepte i Paris ønsker å fordype konflikten mellom Europas muslimer og samfunnene de lever i.– Vi skal møte volden, truslene og de hatefulle ytringene deres med argumenter, satire, kunnskap og makt, som enkeltpersoner og som samfunn. De skal ikke få diktere hvordan vi bruker ytringsfriheten vår, eller presse oss til å skape mer lukkede eller intolerante samfunn.– Sosialdemokratiet vil også denne gangen stå fremst i kampen mot vår tids totalitære ideologier, mot ekstremisme og vold, i kamp for demokrati, frihet og ideen om alle menneskers likeverd, sa Støre.

Vil forsvare europeisk ytringsfrihet

Erna Solberg(Foto: Høyre)
Erna Solberg møtte onsdag ettermiddag pressen i forbindelse med terroren i Paris og kaller angrepet forferdelig. Hun sier at det ikke foreligger informasjon som tilsier noen planer om angrep i Norge, men at PST gjør løpende vurderinger av forholdene i Norge. Erna Solberg sier til Nettavisen at vi aldri må være naive. Hvor det slås til og mot hvem, kan være avhengig av hvor godt man er beskyttet, men det er også litt tilfeldig. Det vi ser nå, uten å si at det var tilfellet i Frankrike, er tilfeller av terror der en eller to personer er inspirert av noe, ikke styrt av det. Men ingen land er helt beskyttet, sier Solberg til Nettavisen. Hun sier at ytringsfriheten er noe vi må passe på, men vi er en del av denne verden, og trusselen er større enn tidligere,på grunn av ekstremistenes fremmarsj. Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg fordømmer angrepet på vegne av medlemslandene, og sier at slikt aldri vil kunne aksepteres.På vegne av alle NATOs 28 allierte uttrykker han full solidaritet med Frankrike i kampen mot terrorisme. Tolv personer drept og rundt tyve skadet i et terrorangrep mot en fransk satireavis. To gjerningsmenn tok seg inn i redaksjonslokalet, der redaktøren og flere tegnere ble skutt og drept, skriver Nettavisen.
To rentekutt på kvart prosent

Øystein Olsen(Foto:Nancy Bundt)
Sentralbanksjef Øystein Olsen overrasket mange da han kuttet styringsrenten til 1,25 prosent på rentemøtet rett før jul. Styringsrenten er dermed tilbake på nivået fra finanskrisen, som er det laveste nivået noen gang.I en spørreundersøkelse DN har gjort, svarer 25 økonomer på spørsmål om hva de tror om styringsrenten. Litt over halvparten tror styringsrenten vil være én prosent ved utgangen av 2015, som innebærer ett rentekutt fra Olsen i løpet av 2015. Litt færre tror sentralbanksjefen velger å holde renten uendret. Nordens Nyheter har lenge ventet to nye rentekutt på en kvart prosent første halvår 2014.

Løfven garanteres støtte

Stefan Løfven(Foto:Regeringen)
Den svenske regjeringen har blitt enige med de borgerlige alliansepartiene, og det blir ikke utlyst nyvalg, opplyser statsminister Stefan Löfven lørdag ifølge NTB.Regjeringen og Alliansen har nå kommet fram til en avtale om hvordan Sverige kan styres med en minoritetsregjering, sa Löfven på en pressekonferanse i Riksdagens pressesenter lørdag.– Enigheten går blant ut på at en statsministerkandidaten som støttes av en koalisjon som er større enn alle andre koalisjoner, kan slippes fram, sa han. Statsministeren kaller enigheten, som består av tre områder som partiene skal samarbeide om.. Löfven besluttet å skrive ut nyvalg etter at Riksdagen stemte ned regjeringens forslag til statsbudsjett onsdag 3. desember. Valget skulle etter planen utlyses 30. desember og finne sted 22. mars.Statsbudsjettet skal nå slippes fram, opplyste Löfven.– Jeg er glad for og stolt av at vi har kommet til enighet. Sverige har en stolt tradisjon med å løse vanskelige spørsmål, sa Stefan Løfven ifølge NTB.
Norsk boligsalg på topp

Roger Bjørdnstad(Foto:Wikipedia)
Det er 11 prosent flere enn i forrige periode, og hele 93 prosent flere enn samme periode i fjor, viser siste utgave av rapporten Econ Nye Boliger, som ble publisert tirsdag.Salget utgjør 18 prosent av boligene som har vært til salgs, mot 17 prosent sist og 11 prosent i desember i fjor. I 2014 har det blitt solgt 11.972 nye boliger i prosjektene som inngår i statistikken.Rapporten lages av Samfunnsøkonomisk analyse, og kommer annenhver måned. Den gir oversikt over pris- og salgsutviklingen i nyboligprosjekter på Østlandet, Vestlandet, Sørlandet, Midt-Norge og Nord-Norge.Salget på Østlandet har tatt seg raskt opp. Det ble her solgt 1.372 nye boliger i perioden oktober til desember i år.- Det er en økning på 12 prosent fra forrige periode og hele 130 prosent fra samme periode i fjor, skriver sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse(Dagens Næringsliv).

Bankavtaler for EVRY

Terje Mjøs(Foto:EVRY)
(Oslo, 22. desember, 2014) EVRY har inngått en avtale om leveranse av betalingsformidling til Sparebanken Sør, Sparebanken Sogn og Fjordane, Helgeland Sparebank og Gjensidige Bank. Avtalen strekker seg over en periode på fem år og har en samlet verdi på ca NOK 1,2 mrd. Avtalen omfatter også fornyelse på kjernebank- og betalingsområdet. Med avtalen videreføres samarbeidet om en komplett portefølje av bankløsninger, som vil støtte de fire bankene i deres satsing på å utvikle markedets beste digitale løsninger -uavhengig av kanal. - Bankene skal møte fremtidens bankmarked på en offensiv måte. Det er avgjørende for oss å tilby våre kunder brukervennlige banktjenester og våre ansatte fremtidsrettede bankløsninger. Samtidig er det et strategisk grep å investere i neste generasjon kjernebank og betalingsløsninger. Avtalen ivaretar at vi får en fleksibel og kostnadseffektiv infrastruktur, og det gir oss raskere time-to-market på nye tjenester, sier Geir Bergskaug, administrerende direktør i Sparebanken Sør.- Samarbeidet med de fire bankene har utviklet seg gjennom mange år, og vi er svært fornøyd med at vi har fått fornyet tillit. Dette er en viktig milepæl i vår strategiske satsing på å utvikle og levere neste generasjons kjernebank og betalingsløsninger. Banksektoren er et av EVRYs viktigste vekstområder. De nye løsningene gjør at bankene i større grad vil kunne imøtekomme et dynamisk marked, preget av bankkunder som stadig etterspør nye tjenester, sier Terje Mjøs, konsernsjef EVRY.
Tettere svensk-finsk samarbeid

Sali Niinistø(Foto:Wikipedia)
Forsvarssamarbeid mellom Finland og Sverige har vært mer glatt og problemfritt enn forventet, sier president Sauli Niinistö til Hufudstadsbladet i Helsingfors.Niinistö sier at samarbeidet går fremover skritt for skritt, og det gjenstår å se hvor langt det går. Mer informasjon vil presenteres i slutten av januar når den finske og svenske forsvarsministeren møtes for å sluttføre brede studier av muligheten for et tettere samarbeid omkring sikkerhetspolitikk. Niinistö tolker ikke Russlands økte militær aktivitet i Østersjøen omkring Finlands nasjonaldag 6. desember som en trussel mot Finland. Han sier at det var en beredskapsøvelse som lenge har vært kjent. Den økte militære aktiviteten på flere områder fører tanken hen til 1980-tallet og den kalde krigen, sa president Niinistö under et julebord med finske krigsveteraner på et sykehus i Kauniala Kauniainen, skriver Hufudstadsbladet.

Hamilton i Lindex styre

Eva Hamilton tidl.SVT(foto:Wikipedia)
Lindex ekstraordinære generalforsamling den 1 desember 2014 valgte ytterligere to medlemmer til styret: Eva Hamilton og Per Thelin. Styret har nå sammen en solid erfaring innen detaljhandel, mote og internasjonal ekspansjon.Eva Hamilton (f. 1954), en svensk statsborger, har jobbet som administrerende direktør i Sveriges Television til 30. november 2014. Hun har lang erfaring i mediebransjen, både i ledelse og som journalist i flere aviser, TV, og som utenrikskorrespondent i Brussel. Per Thelin er administrerende direktør i Stockmann fr.om 10. november 2014. Han erstatter Stockmanns CFO Pekka Vähähyyppä i Lindex styret og fungerer som nestleder også.I det nye styret som representerer tre medlemmer Stockmann, mens tre medlemmer er uavhengige av selskapet og dets betydelige aksjonærer, skriver Nordens Nyheter..
Kan oppdager skjelettlidelser

CEO Anita Tollstadius (Foto:Context Vision)
ContextVision, en ledende leverandør av programvare for medisinsk bildediagnostikk, har søkt om patent for en ny teknologi som gir bedre bilder av skjelettet ved hjelp av 3D ultralyd. Teknologien gjør det mulig å oppdage skjelettlidelser hos ufødte barn tidligere enn i dag. Basert på den teknologien som selskapet nå ønsker å patentbeskytte, er det utviklet en ny funksjon i selskapets programvaretilbud innen ultralyd, og den har fått navnet SkeletalView. Denne funksjonen vil bli integrert i ContextVisions banebrytende 3D bildebehandlingsprodukt REALiCE, som ble lansert i september. SkeletalView gjør det mulig for helsepersonell å se et mer presist bilde av fosterets skjelett under svangerskapet. Den nye funksjonen hjelper leger og jordmødre å undersøke fosteret med tanke på brudd og misdannelser i skjelettet. Den legger også til rette for enklere målinger av benstrukturen. - Vårt nye visualiseringsprodukt REALiCE har fått stor oppmerksomhet i bransjen etter at det ble lansert for noen uker siden. SkeletalView øker den diagnostiske verdien ytterligere, og vi regner med at produktet med dette er blitt enda mer attraktivt for produsenter av utstyr for medisinsk bildediagnostikk, sier adm. direktør Anita Tollstadius i ContextVision. Les mer i www.nnews.no
Mer nyheter: 1 2 3 4 5 6 7 8 9

[ Redaksjon og annonsepriser | Forsiden | Nordea Liv med rekord | Beste resultat på fem år | Startar eget bemanningsbolag | Selger eiendommer til svensker | Fond uten kull, olje og gass | ]
Ansvarlig redaktør er Nils Petter Tanderø.

Design: Skjalg 2000, Utvikling:
Søk i artiklene:
The World
Nordens Nyheters internasjonale nyhetstjeneste